Novejše raziskave so pokazale, da ima v informacijski družbi podjetje z novim izdelkom 3 do 6 mesecev prednosti pred konkurenco. Podjetje z dodatnim znanjem pa 1 do 3 leta.

V času, ko trg in konkurenca postajata vedno bolj globalna, kjer celo potrošniki kupujemo prek interneta po vsem svetu, je znanje edini vir, s katerim lahko ustvarimo dodano vrednost. Bodisi z novo ponudbo (inovacija) ali z znižanjem stroškov poslovanja (optimizacija).

Tehnološka generacija traja v informacijski družbi samo 18 mesecev (Moorov zakon). Povedano drugače – če se v letu in pol ne boste razvili, boste zastareli.

Trda znanja

ali higieniki so strokovna znanja, nujna za opravljanje določenga dela, običajno jih pridobivamo več let in se nato še uvajamo; ta znanja pokrivajo izobraževalni sistemi.

Mehka znanja

ali diferenciatorji so splošna znanja, ki ustvarjajo razliko med dvema strokovnjakoma ali izdelkoma. In ta znanja ustvarjajo dodano vrednost – če se odločate med dvema restavracijama s podobno ponudbo, boste vedno izbrali lepše urejeno in prijaznejšo. Majhna razlika v ponudbi lahko ustvari veliko večji prihodek, celo večkratnik.

Za razliko od trdih znanj se lahko mehkih naučimo izjemo hitro, že na popoldanski delavnici, saj so prej triki, ki nam jih mora nekdo razkriti, kot teorija, ki se je moramo naučiti ali jo razumeti.

Ne verjamete? Samo s pravilnim poimenovanjem menijev na spletni strani lahko tudi do 3-krat povečate obisk. Še danes ima večina podjetij menije v stilu „Domov, Kdo smo, Kje smo, Ponudba …“ Če bi menije poimenovali po vaših izdelkih (recimo Okna, Vrata, Nadstreški) bi vas Google razvrstil višje, stranke pa bi takoj vedele, kam morajo klikniti. Samo preprost trik …

Reference

Ponudnikov mehkih znanj je danes veliko. Toda le malo jih ima dokaze, da njihove metode delujejo v praksi. Zakaj se ne bi učili pri tistih, ki dosegamo rezultate?

Alfred Vešligaj je finalist izbora Mladi podjetnik 2011 in

predava medijsko produkcijo za Middlesex University, London

Informacijski atelje d.o.o. je finalist izbora za najboljšo podjetniško idejo Start:Up Slovenija 2011

Dodana vrednost

V Informacijskem ateljeju učimo z igrami. Tako so izobraževanja zabavna in primerna za teambuilding. Teoretične vsebine so skrčene na nujno, udeleženci pa aktivno sodelujejo skozi vso delavnico. Na vseh izobraževanjih se ukvarjamo z aktualnimi temami vašega podjetja in tako si že na samem dogodku povrnete del investicije.